SUNTIME - Drop-in solarium mellan Årsta och Liljeholmen/Hägersten. Vi finns i Årstadal även kallad Marievik samt Liljeholmskajen. Stockholm Drop in solarium mellan Årsta och Liljeholmen / Hägersten.  Soloteket finns i Liljeholmskajen (Årstadal), bakom Marievik.
   
 
SOL INFOMATION
- Hudtyper
- SSI information
- Info fr. Svensk Solarieförening
- Tips gällande Solning
- Myten om rör
- Artiklar om sola solarium
- Frågor och svar
 

Fakta och råd från Svensk Solarieförening


Solljus – vad är det egentligen?

Solen ger oss ljus – det känner vi alla till. Men förutom ljus ger det elektromagnetiska våglängsdsområdet också energi som vi inte kan se med blotta ögat. Det ger infraröd strålning och UV-strålning. Den infraröda strålningen (IR) som vi uppfattar som värme har längre våglängd än ljuset. Och den ultravioletta strålningen eller UV-ljuset har kortare våglängd än ljuset. UV-ljuset delas in i tre grupper: UV-A, UV-B och UV-C.

UV-A strålningen har den längsta våglängden och UV-C den kortaste. UV-C strålningen filtreras bort av jordens ozonskikt och det gör i viss mån också UV-B strålningen. I fortsättningen kommer vi att tala om UV-ljus och inte om UV-strålning – som egentligen är den korrekta benämningen.


Så här fungerar ett solarium!

Dagens solarier ger ett ljus som till stor del påminner om solljuset. I moderna solarier använder man två olika typer av ljuskällor: solarielysrör och högtryckslampor. Solarielysrören är oftast lika långa som din kropp. Men för att få starkare ljus – speciellt på ansiktet – använder man ibland kortare lysrör mellan de långa lysrören. Solarielysrören fungerar egentligen på samma sätt som vanliga lysrör. Den ström som passerar genom lysröret ger ett mycket kortvågigt osynligt UV-C ljus i lysrörets gasblandning. UV-C ljuset stoppas av lysrörsglaset. Inuti lysröret finns det ett lyspulver som omvandlar UV-C ljuset till synligt ljus och UV-ljus. Den största delen av energin finns i det område som ger UV-A ljus. Bara en liten del, ca 1% är UV-B. Det går att påverka balansen mellan UV-A och UV-B genom att välja olika lyspulverblandningar.

Högtryckslamporna fungerar på ungefär samma sätt. De är mycket mindre än lysrören men har ändå större effekt, oftast ca 400W. Lamporna har inget lyspulver och de har ett glas som släpper igenom även de korta, skadliga våglängderna. Därför måste lamporna alltid användas tillsammans med det skyddsfilter som finns i solariet. Oasis Solarium levererar endast solarier med solarielysrör.


Sola alltid förnuftigt – några goda råd

Sola aldrig så länge att du får solsveda eller huden blir röd. Det kan låta självklart, men är lätt att glömma bort. Om du ändå får solsveda ska du skydda huden och undvika solljus tills huden har hämtat sig.

Du ska aldrig försöka behålla en djup solbrun färg året runt genom att sola i solarium. Det är viktigt att du inte överskrider den rekommenderade maximala exponeringen för ultraviolett ljus.

Följ alltid bruksanvisningen när du ska sola i solarium.

Tänk på att nya solarielysrör är starkare och "tar mer" under de första 50 timmarna.

Använd alltid solarieglasögon när du solar i solarium. Om du har kontaktlinser så bör du ta bort dom.

Rengör ansiktet noga. Du ska aldrig sola med kosmetika. Ta också av dig alla smycken.

Du ska inte använda solskyddsmedel i solarium.

Om du äter medicin eller är gravid ska du rådfråga din läkare innan du börjar sola i solarium.


Kontrollera alltid att lysrören i solariet är typgodkända och att solariet är godkänt för svenska förhållanden (UV-typ 3).


Sola hemma – före utlandsresan

På vintern har du oftast ett dåligt grundskydd mot solljus. Därför är risken ganska stor att du bränner dig när du åker på solsemester utomlands. Du kan förbätta det hudegna solskyddet genom att sola i solarium före utlandsresan. Men skyddet blir inte lika bra som i solen, eftersom solariets ljus främst påverkar pigmenteringen och inte så mycket hudförtjockningen. Var därför försiktig i början av solsemestern!


Solandets positiva effekter

Många forskare anser att solandets positiva effekter överväger de negativa. De flesta är överens om att ett måttligt solande ger positiva synergieffekter i människokroppen – framförallt eftersom det bildas vitamin D3 som förebygger många svåra sjukdomar.

Flera forskare menar att solande förebygger prostata-, bröst- och tarmcancer och benskörhet. Dessutom ger en stunds solariesolande en härlig känsla av välbefinnande samtidigt som du känner dig fräsch när du är solbrun.

Risker med att sola ute och inne

Som vi nämnt tidigare ska du sola försiktigt och inte överdriva. Det antal brännskador som du får och den hudtyp du har är avgörande för om du längre fram i livet kommer att få hudförändringar. Detta är känt sedan länge. Om du följer våra råd och solar med måtta minimerar du de här riskerna. Inga undersökningar under senare år har kunnat påvisa några klara samband mellan hudcancer och måttligt solariesolande. Det finns heller inte något tydligt statistiskt samband mellan måttligt solande och risken att få malignt melanom.

Källa: Svensk Solarieförening
   
 


START


- Sidkarta
- Sitemap
OM SUNTIME
- Så här solar du på Suntime
- Sola säkert i vår Solotek
- Regelbunda rörbyten
- Endast Ultra Tan solarium
- Våra solarium från Ultra Tan
- Övervakning för din trygghet
- Bilder på vår fräscha Solotek
SOL INFOMATION
- Hudtyper
- SSI information
- Svensk Solarieförening
- Tips gällande Solning
- Myten om rör
- Artiklar om sola solarium
- Frågor och svar
LÄNKAR/SPONSRING
- Länkar till våra leverantörer
- Övriga länkar- solning
- Länkbyte med Suntime
KONTAKTA OSS
- Hitta hit/Karta
- Fråga oss formulär
- Vägbeskrivning till oss
- Vi finns på Facebook
Vi finns på Facebook. Suntime Drop-in Solarium

Ingenjörsvägen 22
117 59 Stockholm
072-299 9917
info@suntime.nu

Copyright © SUNTIME - Drop-in solarium

IM Storm Webbyrå